Průvodce golfovým vybavením / 4. – Nezbytné maličkosti

Lekce na cvičných odpalištích máte za sebou, míček vám po odpalu létá vzduchem. Pak je ideální čas vyrazit na hřiště. Opět si vystačíte s holí a míčkem, ale jsou i další drobnosti výstroje, které pomáhají při samotné hře, tak například pro udržení kvality hřiště.

Pochvalu každého greenkeepera si vysloužíte, pokud budete co nejčastěji využívat vypichovátko. To je součást výstroje, kterou budete opravovat vzniklé důlky po dopadu míče (tzv. pitchmarky) na jamkovišti. Pitchmarky se opravují proto, aby byl povrch greenu rovný a míček vám tak po nerovnostech neposkakoval. Neopravené místo po dopadu míče špatně regeneruje, třeba až čtyři týdny je poškození viditelné. Až budete mít vypichovátko v ruce, klidně opravte i další místa, na která „zapomněli“ hráči před vámi. Pokud si nebudete jisti správností postupu, nebojte se zeptat maršála nebo zkušenějšího spoluhráče.

Když už máte v kapse vypichovátko, hoďte do ní také markovátko, někdy bývá ostatně přímo jeho součástí. To může být mince, nebo jakákoliv značka, kterou budete označovat polohu vašeho míče na jamkovišti. Neučte se míč označovat míč zapíchnutým vypichovátkem či týčkem, jak občas uvidíte u jiných…

Týčko má samozřejmě zcela jiný význam pro golfovou hru. Na něj nasadíte svůj míč při ráně z odpaliště. Jejich výběr v obchodech je obrovský – dřevěná (včetně ekologičtějších variant), plastová, krátká, dlouhá, specializovaná pro různé typy holí atd. Časem si určitě najdete tu správnou délku včetně třeba oblíbené barvy.

Co ještě nezapomenout, než vyrazíme na hřiště? Určitě oceníte, že vždy v bagu naleznete Pravidla golfu, v tomto případě je vhodná Hráčská edice. Většina golfistů a golfistek používá ke své hře rukavici, která se používá na horní ruku při držení hole, výběr včetně cenového rozpětí je rovněž široký. Ale bez té se při svém golfovém startu určitě obejdete.

Další přehledné informace (nejen o výstroji) naleznete v sekci Víte, že.


FOTO: Ondřej Drnec


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

golfový míček - dimply

Důlkům na golfovém míčku se říká dimply (z anglického dimple – důlek, jamka). Na každém míčku jich bývá obvykle něco mezi 300 až 500 a pomáhají zlepšovat aerodynamiku při letu. Bylo prokázáno, že proti hladké kouli má takto tvarovaný míček až dvojnásobný dolet! Původně byly dimply čtvercové, až na začátku 30. let byly nahrazeny kulatými, jak je známe dnes.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde