Golf na olympiádě (3.): Ondřej Lieser vstoupí do her po boku světových hvězd

V pátek 23. července budou zahájeny v Tokiu Letní olympijské hry, golfový turnaj mužů odstartuje o šest dnů později. Mezi 60 vyvolenými, kteří se budou ucházet o tři medaile, bude i český golfista Ondřej Lieser. Pro devětadvacetiletého člena European Tour to bude vrchol dosavadní kariéry, zahraje si po boku největších světových hvězd.

Když před lety zmínila česká mužská golfová jednička, že jeho cílem je dostat se pod pět olympijských kruhů, nezdálo se být jeho přání příliš reálné. Ano, redukovaný žebříček, který výrazně omezuje řadě nejvyspělejším zemím start většího množství hráčů, sice dává šance i zástupcům dalších zemí. Jenže Češi ještě poměrně nedávno neměli ani stálou kartu na Challenge Tour…

Jenže Ondra prožil loni skutečnou golfovou pohádku a své předsevzetí dokázal dotáhnout. V závěru sezóny vyhrál dva turnaje právě v druhé nejvyšší evropské sérii, stal se vítězem celé série a také členem prestižní European Tour.  Následný postup do Tokia je největším úspěchem golfové kariéry, která nebyla vždy přímočará, ale poslední sezóny je na vzestupu.

Ondřej se netají, že důvodem je i fungující rodinné zázemí. Proto nezapomíná pravidelně poděkovat manželce Michaele, s kterou má dceru Elizabeth. „Byl jsem dojatý. Od našeho seznámení se můj život zcela změnil, tehdy už jsem málem skončil s golfem, takže to je i její výhra,“ připomněl loni v listopadu po největším výsledku českého mužského golfu.

Zlomovým okamžikem na hřišti pro absolventa sportovního gymnázia v Pardubicích bylo vítězství na berounském turnaji WGM Czech Open před pěti lety. Kdysi velký talent českého golfu dostal znovu chuť ve sportu, kterému se věnuje od devíti let, něco velkého dokázat. Následovala vítězství a pódiová umístění na Pro Golf Tour, kde mimo jiné sehrál před třemi lety rekordně dlouhé play-off - o vítězství se rozhodovalo až na desáté dodatečné jamce.

Profesionálem je český olympionik už devět let, ale start v Tokiu pro něj bude dosud největší výzvou. Do Japonska odletí v pátek 23. července jako 251. hráč světového žebříčku. Na European Tour v letošní sezóně třikrát prošel cutem, vydělal si 22.758 eur a nejlépe skončil na 30. místě. Jak se umístí na olympijském turnaji po boku svého caddyho Jana Brumlicha?

Sledujte Ondru na jeho webových stránkách, Facebooku nebo Instagramu. Informace o olympijském golfovém dění bude možné na specializované facebookové stránce.


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

golfový míček - dimply

Důlkům na golfovém míčku se říká dimply (z anglického dimple – důlek, jamka). Na každém míčku jich bývá obvykle něco mezi 300 až 500 a pomáhají zlepšovat aerodynamiku při letu. Bylo prokázáno, že proti hladké kouli má takto tvarovaný míček až dvojnásobný dolet! Původně byly dimply čtvercové, až na začátku 30. let byly nahrazeny kulatými, jak je známe dnes.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde