Umění na českých golfových hřištích

Možná vás při návštěvě českých hřišť překvapí, na kolika z nich se jejich majitelé snaží vylepšit prostředí pro hru nejen kvalitou greenů, ale také uměleckými výtvory podél jamek. Na řadě míst můžete uvnitř golfové oázy obdivovat zajímavé zapojení uměleckých děl.

Například k výjimečnosti pražského areálu Golf Hostivař přispívá i koncept zapojení uměleckých děl na hřiště a do jeho bezprostředního okolí. Vystavují zde například David Černý, Martin Sedlák nebo Karel Malich. Iniciátorem je architekt Petr Kolář, který se snaží umění integrovat do stavebních projektů a v Hostivaři tak vytvořil nejrozsáhlejší galerii pod širým nebem v tuzemsku.

Zajímavé skulptury zdobí i brněnský resort Kaskáda. Sochař Michal Gabriel ze skupiny Tvrdohlaví proslul zálibou vystavovat svá díla na těch nejméně očekávaných místech, a nevynechal ani golfové hřiště. Areál proměnil ve výstavní síň pod širým nebem díky sérii soch umístěných v prostoru velkorysého areálu. Žralok, kůň, pobíhající osoby, ale třeba také zrcadlový obraz Sigmunda Freunda, to vše ohromí.

Rájem umělců se dá nazvat osmnáctka ve Slapech. Zdejší areál se díky oduševnělým majitelům otevřel především sochařům. Úspěšná byla například výstava šamotových soch sochařky Veroniky Oleríny s názvem Poupata. Mohli jste zde obdivovat ocelové sochy akademického sochaře Antonína Kašpara nebo výstavy fotografií.

Sochy Jana Šáchy vystavovali v Hluboké nad Vltavou, v Malevilu najdete africkou sbírku, kterou dal dohromady majitel. Výstavy se často pořádají v Mladých Bukách. Na umělecká díla narazíte také na středočeské Botanice, mnohým se vybaví „golfový míček v kleci“ pod klubovnou v pražském Motole.

V Berouně si zase zvykli na pravidelné umělecké večery. Výtvory představují často v rozlehlé vstupní hale různí umělci a vytvářejí dojem galerie. Od loňského roku ke zdejšímu hřišti navíc patří ležící modrá socha King Kong Balls, jejímž autorem je francouzský umělec Denis Defrancesco. Blíže golfistům se přestěhovala od pražského hotelu Intercontinental.

Důkazy o tom, že golf a umění spolu dokáže žít v symbióze, však naleznete i v dalších resortech po celé zemi. Golf je nejen skvělou sportovní aktivitou v přírodě, ale také může obohatit umělecký rozhled každého z nás. Často zde navíc najdete i unikátní a oceněná architektonická díla, která si představíme někdy příště.


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Péče o hřiště

Součástí golfové etikety a povinností každého hráče je i správně pečovat o hřiště. Po odehrání míče často na fairwayi zůstane vyseknutý „řízek“, tedy drn, který při odpalu uřízne hlava hole. Takový drn je nutné dát zpět na původní místo a zašlápnout ho, aby trávník co nejdříve zregeneroval. Při krátké hře, kdy míček letí na green z velké výšky, vzniká tzv. pitchmark (důlek v greenu po dopadu míčku). Nos u sebe vždy vypichovátko, kterým jej můžeš opravit. Vstoupíš-li do bunkeru (písečná překážka), nezapomeň po sobě uhrabat...

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde