Golf na olympiádě (1.): Jak se kvalifikovat do Tokia

Podruhé po návratu do olympijské rodiny se uskuteční v Tokiu také golfový turnaj. S blížícím se termínem olympiády přiblížíme, jakým způsobem se hráči mohou kvalifikovat, jakým formátem se bude hrát a představíme si detailně oba zástupce českého golfu. Do prvních odpalů zbývá pět týdnů.

Stejně jako před pěti lety se i tentokrát mohli golfisté do soutěže probojovat na základě redukovaných žebříčků, které zohledňují počet účastnických zemí ve startovním poli. Mužský žebříček se uzavřel 21. června, ženský čeká uzávěrka už 28. června.

Každý olympijský sport má přesně dané postupové klíče. Před obnoveným návratem golfu pod pět kruhů v roce 2016 bylo rozhodnuto, že se soutěže zúčastní 60 hráčů a stejný počet hráček. Golfoví činovníci si od začátku kladli otázku, jaký klíč použít pro výběr šedesátky vyvolených.

Vznikl tak „redukovaný žebříček“, který vychází z bodů získaných ve světovém žebříčku profesionálů a profesionálek. Na Olympijských hrách má na jeho základě právo startovat 15 nejlepších hráčů/hráček s omezením na čtyři hráče z jedné země. Mimo TOP 15 se kvalifikují další účastníci, ale již pouze nejvíce dva z každé země.

Ve skutečnosti se omezení „čtyř“ týká v kategorii mužů pouze USA, mezi ženami čtyři hráčky mohou aktuálně vyslat Korejská republika a USA. Na základě klíče se tak dostane i na menší golfové země jako Česká republika. Před pěti lety proto mohla startovat i Klára Spilková, která by měla vyrazit do Tokia také letos, stejně jako aktuálně již kvalifikovaný Ondřej Lieser. V mužské kategorii se dostane díky postupovému klíči rovněž na hráče, kteří se pohybují na konci třetí stovky světového pořadí, v ženách dokonce budou startovat i hráčky ze čtvrté stovky žebříčku.

Redukované pořadí 60 nejlepších je aktualizováno každé pondělí, v mužské kategorii to bylo naposledy 21. června. Někteří hráči už dopředu ale avizovali, že o start v Tokiu nemají zájem. Zatímco mezi muži už je jasno, v ženské kategorii se bude bojovat o účast na olympiádě ještě v závěru tohoto týdne na turnajích LPGA a Ladies European Tour.

Právě evropská série má na programu od pátku do neděle (25.-27. června) turnaj Tipsport Czech Ladies Open v Berouně, kde se představí šest hráček, které aktuálně figurují v žebříčku pro Tokio, a také hned několik dalších, kteří ještě v případě mimořádného úspěchu na středočeském hřišti mohou snít o postupu do elitní šedesátky.

Mužský olympijský turnaj startuje 29. července, ženy se pustí do boje 4. srpna.


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Par

Každá jamka má svoji normu, které se říká par jamky. Stejně tak i celé hřiště je znormováno svým parem, což je součet všech parů jamek. Tato norma je závislá na obtížnosti a délce dané jamky. Par je počet ran, na který by měl golfista jamku v ideálním případě uhrát. Na hřišti najdeš několik krátkých, tříparových jamek a několik dlouhých, pětiparových jamek. Nejčastější par jamky je 4.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde