Golf je také týmovým sportem, nejen při Ryder cupu

Golf není pouze individuálním sportem. Týmové soutěže v tuzemsku i na mezinárodní scéně jsou stále populárnější a stejně tak je oblíbený i systém hry na jamky, který se v takových turnajích využívá především. Nejznámější týmovou soutěží světa je Ryder Cup, který startuje už za týden.

Golf má mnoho podob a stejně tak i herních systémů. Nejznámější je hra na rány, jak se ostatně hraje i většina turnajů. Ovšem řada zkušených golfistů by vás určitě přesvědčovala, že nejvíce se dokážou se svými přáteli bavit při jamkovce, která patří ke golfu od jeho vzniku a oblíbená je dodnes.

Tento formát hry se v individuálních soutěžích využívá při národních šampionátech na jamky. Ještě častěji je ale rozšířen jako vyvrcholení v soutěžích družstev, v domácích podmínkách počínaje extraligou až po druhou ligu. Stejným způsobem se hrají také mládežnická týmová mistrovství republiky.

Že týmový formát dokáže strhnout už i nejmenší golfisty prokazují například rovněž soutěže, která pořádá projekt Se školou na golf. Tak se hrál i nedávný Turnaj základních škol na Dýšině.

Vhodnost hry na jamky podtrhují i formáty, které jsou pro soutěže družstev využívány. Vedle singlových zápasů, v nichž hraje na každé straně jeden hráč, se hrají rovněž zápasy dvojic. Ve foursomu se hráči na každé straně střídají ve hře jedním míčem, ve fourballu má každý svůj míč a vítězem jamky je dvojice, kde jeden z golfistů odehrál nejméně ran. Podrobná specifika včetně názvosloví jsou součástí Pravidel golfu.

Celosvětově nejznámějšími soutěžemi týmů s využitím jamkového formátu jsou Ryder Cup a jeho dámská obdoba Solheim Cup. Tomu předcházela obdobně hraná juniorská soutěž, v níž se skvěle předvedla česká kadetka Denisa Vodičková. Zatímco ženská soutěž skončila za obrovského zájmu teprve nedávno, Ryder Cup začne za týden a bude v tu chvíli zcela nejsledovanější akcí v celém sportovním světě.

Právě foursomových a fourbalových zápasů si během třídenního klání (24.-26. září v americkém Wisconsinu) užijí golfoví příznivci do sytosti. Souboj mezi Evropou a USA, jejichž barvy hájí na každé straně dvanáct momentálně nejlepších golfistů svých týmů, má bohatou historii a hraje se již od roku 1927.

Původně byl soubojem mezi USA a Británií, pak britské barvy nahradila Evropa. Až do roku 2001 se hrálo vždy v lichých letech, kvůli teroristickým útokům byl tehdejší ročník přesunut na rok 2002. Loni se nehrálo kvůli koronavirové epidemii, a tak počínaje letoškem se soutěž vrací zpět do lichých let.


Foto: Zdeněk Sluka - Extraliga družstev (28.-31.7. 2021)


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

TURNAJOVÁ HRA VS. PŘÁTELSKÁ HRA

Pravidla golfu se začátečníkům zdají hodně tvrdá. Někdy jsou. V turnaji se přísně dodržují. V přátelské hře s kamarády se některé věci odpouští. Dělají tak zejména začátečníci. Po dosažení určité úrovně hry dostanete pravidla pod kůži a budete je dodržovat automaticky i v přátelské hře.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde